sunnuntai 4. elokuuta 2013

Vanhassa vara parempi - leipävanukas

Tämä viikonloppu oli kesäloman päätös ja sitä piti päästä juhlimaan jotenkin hyvällä ruoalla ja jälkiruoalla. Isäntä teki itse pastaa ja ajattelin minäkin osallistua ruoanlaittoon tekemällä jälkiruoan. Jääkaappi kuitenkin ammotti tyhjyyttään, kuten lähes aina, joten ajattelin kokeilla hyvää vanhanajan jälkiruokaa, joka onnistuu vähillä aineilla, nimittäin leipävanukasta.

Leipävanukas on siitä helppo ja halpa tehdä, että jos löytyy kuivahtanutta vaaleaa leipää, maitoa ja kananmunia, loput ainesosat voi soveltaa oman maun ja löytyvien tarvikkeiden mukaan.




Leipävanukkaan resepti

Puolikas kuivahtanut vaalea leipä
1 dl sokeria ( jos käytät vanhaa pullaa, kannattaa pienentää sokerin määrää)
4 kananmunaa
4 dl maitoa
vaniljasokeria
1 tl kaardemummaa tai kanelia
marjoja tai omenanpaloja

Leikkaa leipäpalat kuutioiksi. Sekoita kananmunat, sokeri ja maito sekaisin (ei vaahdoteta). lisää mausteet maitoseokseen. liota leipäkuutioita munamaidossa sen verran että ne pehmenevät. Voitele uunivuoka ja lado siihen vuorontellen leipäkuutioita ja marjoja. Jos munamaitoa jää, kaada loput vuokaan.  Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jos haluat makua leipäkuutioiden pinnalle, voit vuolla siihen voilastuja.

Leipävanukasta voi jäähdyttää kylmässä ja antaa sen maustua, mutta meillä ainakin kaikki syödään suoraan uunista otettua. Leipävanukkaan voi tarjoilla joko kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai maidon kera.

Itse laitoin lisäksi vaniljajäätelöä ja vaahterasiirappivoita, joka on helppo ja nopea kastike tehdä.

Vaahterasiirappivoi
5 rkl vaahterasiirappia
50gr voita

Sulata ainekset miedolla lämmöllä kattilassa ja sekoita, ettei ainekset pala pohjaan. Siirappi on valmista syötäväksi heti, kunhan se on jäähtynyt riittävästi